Amitriptyline voordelen, nadelen en bijwerkingen

Het medicijn amitriptyline wordt gebruikt tegen pijnklachten en vermindert bovendien angst en angstverschijnselen in de vorm van piekeren, slaapproblemen en een mate van prikkelbaarheid. Pas na enkele weken zal verbetering optreden, wél treden soms meteen bijwerkingen op. Amitriptyline is een tricyclisch anti depressiemiddel. Het wordt voor voorgeschreven bij onder meer depressie, zenuwpijn, posttraumatische stressstoornissen, migraine, hoofdpijn, voortdurende hik en fibromyalgie. Amitriptyline verbetert bovendien de stemming.

Gebruik van amitriptyline

Zes van de tien mensen die kampen met depressiviteit, zich somber voelen en geen plezier en interesse hebben in de dingen van alledag, voelen zich beter door gebruik van Amitriptyline. Na zes weken zal het maximale effect voelbaar zijn. Door het middel tussen de zes en negen maanden te gebruiken wordt de kans op opnieuw een depressie gereduceerd. Mensen die lijden aan een posttraumatische stoornis doen er ook verstandig aan het medicijn langdurig te gebruiken. In eerste instantie zal er juist een toename van het angstgevoel plaatsvinden. Na drie maanden is het effect van het middel maximaal. Amitriptyline werkt ook tegen zenuwpijn en slaapproblemen. Hoe het werkt, is niet exact bekend. Het kan zijn de verwerking van pijnprikkels door de hersenen beïnvloed wordt en zo ook de slaapproblemen verminderd worden. Dit geldt ook boor het verminderen van de klachten van spanningshoofdpijn en bedplassen. Overigens werkt het middel niet altijd bij iedereen even goed. Amitriptyline is er in capsules met vertraagde afgifte. De capsule moet dan zonder te kauwen met water doorgeslikt worden. Het medicijn is er ook in tabletten die met tenminste een half glas water ingenomen moeten worden. De gehele dosis wordt bij voorkeur ineens voor het slapen gaan ingenomen. Bij een dosering hoger dan 150 milligram kan gekozen worden voor twee momenten van innemen. Om bijwerkingen te voorkomen kan in het begin gekozen worden om de dosis over de dag te verdelen.

Voordelen & nadelen amitriptyline

Voordelen van het gebruik van amitriptyline is de veelzijdigheid. Het kan zomaar verlichting bieden bij verschillende (pijn)klachten. Nadeel is dat het middel niet bij iedereen werkt en dat de effecten van gebruik van het medicijn vaak even op zich laten wachten en het dus vaak langdurig gebruikt moet worden. Nadeel is ook dat in bepaalde gevallen de bijwerkingen eerder voelbaar zijn dan het verlichtende effect.

Bijwerkingen van amitriptyline

amitriptyline bijwerkingen

Net als bij andere medicijnen kunnen er verschillende bijwerkingen ontstaan al zullen die niet bij iedereen ontstaan. Dit hangt ook af van de mate waarin het medicijn gebruikt wordt. In de eerste week van gebruik zullen de bijwerkingen het meest heftig zijn. Daarna neemt het af en verdwijnt het zelfs helemaal in de meeste gevallen. De meest voorkomende bijwerkingen

zijn sufheid, slaperigheid, wazig zien en een vermindering van het reactievermogen. Het is dus niet verstandig zogenaamde risicovolle activiteiten te ondernemen. Ook een droge mond, duizeligheid bij het opstaan, hartkloppingen, obstipatie, gewichtstoename, trillende handen en misselijkheid, overmatig zweten en braken kan voorkomen. Het is ook niet verstandig om zomaar ineens met dit middel te stoppen. Beter is om langzaam af te bouwen over een periode van zo’n vier weken. Mensen die wel plotseling stoppen nadat het medicijn tenminste vijf weken gebruikt is, kunnen angstklachten ervaren en te kampen krijgen met slapeloosheid, onrust, hoofdpijn en duizeligheid. Ook kan dan misselijkheid en zweten ontstaan.

Lees meer over dit medicijn op Gezondbegin.nl.